Avem nevoie de biserici(?)

Îmi amintesc că acum câțiva ani, eram student al Facultății de Jurnalism și aveam de pregătit un editorial. Tema era la alegere și având în vedere că faimoasa Catedrala Mântuirii Neamului era în vogă, am decis ca ea să fie punctul central al editorialului. După predarea lui am fost sfătuit un singur lucru: să evit criticarea vehementă a religiei pentru că este un subiect delicat. Îmi cer scuze, domn profesor, dar e un sfat pe care urmează să-l ignor.

Primul lucru care pare să fie din ce în ce mai greu de ignorat e faptul că numărul de biserici, catedrale și alte locuri spirituale, par să apară mai ceva ca și ciupercile după ploaie. Putem să privim local unde avem, în momentul de față, 3 catedrale, astea în condițiile în care Aradul este văzut, în cel mai bun caz, un oraș mediu. Dacă să discutăm de numărul de biserici și alte lăcașuri spirituale, am pierde destul de mult timp, dar atașez harta de pe site-ul Arhiepiscopiei Aradului. Punctele roșii nu sunt indicatoare de varicelă, dar poate sunt un semnal de alarmă. Și poate numărul lor nu ar fi o așa mare problemă, dar costurile pentru ridicarea și funcționarea lor ar trebui să fie. În 1054, Mare Schismă între Biserica Catolică și Biserica ortodoxă a avut loc ca un protest împotriva stilului opulent de viață pe care o duceau preoții catolici, dar pare o mișcare inutilă, având în vedere că acum e un veritabil concurs al etalării bogăției.

parohii arad

A doua problemă sunt oamenii din cadrul bisericii și aici nu vreau să mă refer la cazurile can-can, al călugărițelor gravide sau al preoților beți, pentru că mulți ar spune că există uscăciuni în toate pădurile. Și au dreptate. Nu poți generaliza și atribui vina unui întreg grup pentru erorile unora, dar unele cazuri par să releve probleme ce poate nu ar trebui să fie ignorate. De la cazuri mai vechi precum moarte tinerei rezultată în urma unei exorcizări, la bătălii televizare pe posturi în Suceava și recent, cazuri de pedofilie. Lucruri care nu e indicat să fie măturate sub covor (recomand vizionarea filmului Spotlight care discută despre problema pedofiliei mascate a preoților catolici).

Partea cu adevărat problematică este faptul că liderii bisericilor par a fi corupți spiritual (dacă nu și în alte moduri). Lecții de smerenie nu par să se lipească de preafericiți îmbrăcați în aur. Dar de ce să ai modestie când ai bani? Și când ai la mașină numere cu RAI, cum ai mai putea să fii umil? Și dacă vrei dovadă mai clară că nu respectă învățăturile ce le predică, te poți holba la portretul ”lu Dani” ce stă printat în mai multe exemplare pe clopotele ce tind să-ți amintească cât de vacă/bou ești câteodată. O spune poruncile să nu-ți faci idol cioplit, dar nu scrie nicăieri că n-ai voie să-ți faci selfie turnat în metal. Măcar de ar face mai multe în miniatură să trimită la toate băbuțele credincioase(mai ales în Bucovina) să-l țină cum țin adolescentele postere cu Justin Bieber.

Un alt lucru ce îmi depășește intelectul limitat ar fi următoarea întrebare: dacă cetățenii suportă costurile construirii și întreținerii bisericilor, același cetățean cotizează la cutia milei de fiecare dată când merge la slujbe și plătesc și taxă de cult, de ce nu sunt toate slujbele (căsătoria, botezul, înmormântarea) gratuite? Mă rog, la câți bani dai deja, nici gratuite nu le mai poți numi, dar să fie incluse în abonament, zic și eu. Gândește-te dacă ai construi un restaurant, ai plăti salariul și ciubucul angajaților și ar trebui să plătești și de fiecare dată când mănânci, fără cel mai mic discount. Ți s-ar părea exagerat, nu?

Însă, toate acestea au un scop nobil: să ajute nevoiașii. De aceea se construiesc biserici multe, de aceea se strâng bani în biserici. Desigur acest lucru îl fac și multe ONG-uri, dar niciunul nu își oferă pachet spiritual și nici nu îți face intrarea in rai să cânți cu îngeri pentru eternitatea ce se zvonește a fi la capătul vieții. Și normal că nici ONG-urile nu sunt lipsite de păcatele lor, dar parcă nu face pe prietenul ală ce se laudă mereu cât e de modest.

Și închei cu ce am început: Avem nevoie de biserici sau putem să promitem toți că suntem buni și ne ajutăm și eliminăm omul de mijloc?

_MG_1768-19

Advertisements