Avem nevoie de biserici(?)

Îmi amintesc că acum câțiva ani, eram student al Facultății de Jurnalism și aveam de pregătit un editorial. Tema era la alegere și având în vedere că faimoasa Catedrala Mântuirii Neamului era în vogă, am decis ca ea să fie punctul central al editorialului. După predarea lui am fost sfătuit un singur lucru: să evit criticarea vehementă a religiei pentru că este un subiect delicat. Îmi cer scuze, domn profesor, dar e un sfat pe care urmează să-l ignor.

Primul lucru care pare să fie din ce în ce mai greu de ignorat e faptul că numărul de biserici, catedrale și alte locuri spirituale, par să apară mai ceva ca și ciupercile după ploaie. Putem să privim local unde avem, în momentul de față, 3 catedrale, astea în condițiile în care Aradul este văzut, în cel mai bun caz, un oraș mediu. Dacă să discutăm de numărul de biserici și alte lăcașuri spirituale, am pierde destul de mult timp, dar atașez harta de pe site-ul Arhiepiscopiei Aradului. Punctele roșii nu sunt indicatoare de varicelă, dar poate sunt un semnal de alarmă. Și poate numărul lor nu ar fi o așa mare problemă, dar costurile pentru ridicarea și funcționarea lor ar trebui să fie. În 1054, Mare Schismă între Biserica Catolică și Biserica ortodoxă a avut loc ca un protest împotriva stilului opulent de viață pe care o duceau preoții catolici, dar pare o mișcare inutilă, având în vedere că acum e un veritabil concurs al etalării bogăției.

parohii arad

A doua problemă sunt oamenii din cadrul bisericii și aici nu vreau să mă refer la cazurile can-can, al călugărițelor gravide sau al preoților beți, pentru că mulți ar spune că există uscăciuni în toate pădurile. Și au dreptate. Nu poți generaliza și atribui vina unui întreg grup pentru erorile unora, dar unele cazuri par să releve probleme ce poate nu ar trebui să fie ignorate. De la cazuri mai vechi precum moarte tinerei rezultată în urma unei exorcizări, la bătălii televizare pe posturi în Suceava și recent, cazuri de pedofilie. Lucruri care nu e indicat să fie măturate sub covor (recomand vizionarea filmului Spotlight care discută despre problema pedofiliei mascate a preoților catolici).

Partea cu adevărat problematică este faptul că liderii bisericilor par a fi corupți spiritual (dacă nu și în alte moduri). Lecții de smerenie nu par să se lipească de preafericiți îmbrăcați în aur. Dar de ce să ai modestie când ai bani? Și când ai la mașină numere cu RAI, cum ai mai putea să fii umil? Și dacă vrei dovadă mai clară că nu respectă învățăturile ce le predică, te poți holba la portretul ”lu Dani” ce stă printat în mai multe exemplare pe clopotele ce tind să-ți amintească cât de vacă/bou ești câteodată. O spune poruncile să nu-ți faci idol cioplit, dar nu scrie nicăieri că n-ai voie să-ți faci selfie turnat în metal. Măcar de ar face mai multe în miniatură să trimită la toate băbuțele credincioase(mai ales în Bucovina) să-l țină cum țin adolescentele postere cu Justin Bieber.

Un alt lucru ce îmi depășește intelectul limitat ar fi următoarea întrebare: dacă cetățenii suportă costurile construirii și întreținerii bisericilor, același cetățean cotizează la cutia milei de fiecare dată când merge la slujbe și plătesc și taxă de cult, de ce nu sunt toate slujbele (căsătoria, botezul, înmormântarea) gratuite? Mă rog, la câți bani dai deja, nici gratuite nu le mai poți numi, dar să fie incluse în abonament, zic și eu. Gândește-te dacă ai construi un restaurant, ai plăti salariul și ciubucul angajaților și ar trebui să plătești și de fiecare dată când mănânci, fără cel mai mic discount. Ți s-ar părea exagerat, nu?

Însă, toate acestea au un scop nobil: să ajute nevoiașii. De aceea se construiesc biserici multe, de aceea se strâng bani în biserici. Desigur acest lucru îl fac și multe ONG-uri, dar niciunul nu își oferă pachet spiritual și nici nu îți face intrarea in rai să cânți cu îngeri pentru eternitatea ce se zvonește a fi la capătul vieții. Și normal că nici ONG-urile nu sunt lipsite de păcatele lor, dar parcă nu face pe prietenul ală ce se laudă mereu cât e de modest.

Și închei cu ce am început: Avem nevoie de biserici sau putem să promitem toți că suntem buni și ne ajutăm și eliminăm omul de mijloc?

_MG_1768-19

7 thoughts on “Avem nevoie de biserici(?)”

 1. Cosmin (sotul Dorinei "ex-Carturesti")

  Eu zic mai intai sa-l cauti pe Dumnezeu cu adevarat. sa traiesti o viata de crestin autentic si dupa aceea iti garantez ca iti vei schimba parerea. problema in biserica noastra Ortodoxa este ca, sunt putini preoti adevarati care sa poata da o marturie autentica. asta-i problema. pentru ca, un preot adevarat nu se lafaieste cu tot feluri de masini, de podoabe, etc.
  iar in ultimul rand. am un sfat : nu mai da cu piatra in biserica lui Hristos, ca s-ar putea sa ricoseze si sa te loveasca unde te doare cel mai tare si de unde doar prin pocainta adevarata te vei ridica…
  iarta-mi comentariul…

  1. “nu mai da cu piatra in biserica lui Hristos, ca s-ar putea sa ricoseze si sa te loveasca unde te doare cel mai tare si de unde doar prin pocainta adevarata te vei ridica…”
   Parca Dumnezeul Adevarat ierta toata pacatele, parca nu era, “e” razbunator.

   “Eu zic mai intai sa-l cauti pe Dumnezeu cu adevarat. sa traiesti o viata de crestin autentic si dupa aceea iti garantez ca iti vei schimba parerea. ”

   Nu voi incepe sa arunc vorbe ca “eu nu cred in dumnezeu” si altele pentru ca nu isi au rostul. Nu planuiam sa comentez. Dar cred ca am primit prea multe pietre de la credinciosi astazi si e doar extrem de amuzant. Nu sunt frustrata sau suparata…pentru ca voi, majoritatea pareti personaje dintr-un desen animat mult prea prost. E doar o constatare…ca voi nu ati trait suficient, nu traiti suficient ceea ce inseamna ca nu ati vazut multe…ceea ce in ochii mei va face limitati…la fel de limitati ca si aceste doua fragmente din comentariul Dumneavostra.

   Nu voi mai spune nimic. Oricum fiecare lucru e vazut ca o jignire. Deci ma opresc.

   A.

   1. Dupa comentariul tau tind sa cred ca ai avut multe discutii controversate cu persoane religioase :)) Cred ca e mai bine ca fiecare sa-si expuna punctul de vedere(de preferat fara jigniri) si daca argumentele expuse nu conving, e mai bine sa lasam lucrurile asa. Am comis si eu deseori greseala de a incerca sa conving oameni religiosi ca exista motive pentru care ar trebui sa-si regandeasca pozitia, dar deseori nu a funtionat. Libertatea omului si sanatatea mea psihica ma opresc in a intra in discutii fara rost 🙂
    PS: apreciez comentariu, imi doresc foarte mult sa apara interactiunea constanta 🙂

    1. Libertatea omului si sanatatea mea psihica ma opresc si pe mine din a ma avanta in astfel de discutii aproape tot timpul.
     Astazi s-a incadrat in aproape.
     Andreea.

  2. Buna Cosmin,

   ”Dumnezeu adevarat” e o formula folosita de cel putin un om din fiecare religie existenta. Fiecare religie are cel putin un ademenea „dumnezeu adevarat”. Dar problema nu este credinta si religia, care desi are problemele ei, nu este problema trata in articol. Problema pe care am abordat-o eu e cea a bisericilor ce au devenit mai degraba idustrie decat lacas de rugaciune.Incaperea modesta ce avea scopul doar de a duce impreuna credintiosii si-a pierdut de mult rolul spiritual. Pana si dumnezeul tau adevarat cred ca ar avea ceva impotriva a ceea ce se intampla. Ajutarea celui de langa tine si dorinta de a face bine poate exista in lipsa religiei si in mod sigur in lipsa bisericii.
   Nu am pentru ce sa-ti iert comentariul, ti-ai expus parerea(pana la partea cu pieatra), iar in opinia mea, expunerea parerii nu este motiv sa-ti ceri scuze.

 2. nu mi se pare ca am jignit.partea cu piatra a fost doar o pilda sa zic asa. nu am spus-o cu ura sau nervi (nu sunt nervos de felul meu). prin postarea ta, oarecum lovesti in biserica. si pe mine ca si crestin ortodox normal ca ma doare. ierarhii vor raspunde pentru ceea ce fac. noi avem datoria sa ne rugam pentru ei. hai totusi sa lasam tema asta si sa-L cautam noi pe Hristos-ul Cel Adevarat. ca de Hristosi mincinosi e plina lumea… dar sa stii, fara biserica cum zici tu, eu nu vad mantuirea (in caz ca, crezi asa ceva), mai ales in lumea aceasta in care traim…
  iar doamna sau domnisoara Andreea sa ma ierte si ea. sunt multe de zis dar si omul trebuie sa poata primi. este cale lunga pana acolo…omul cum este “orb duhovniceste”… poti sa-i pui in fata Lumina ca, oricum nu o vede…

  Doamne ajuta!

  1. Sunt sigur ca nu a fost spusa cu rautate, dar trebuie sa realizezi ca poate fi interpretata asa. Prefer sa nu intru in discutia cu Dumnezeii adevarati pentru ca e o discutie lunga, nu una de tinut in comentariile unui articol. In ceea ce priveste atitudinea de a astepta pedeapsa lor divina si singura noastra actiune sa fie rugaciunea solitara…nu sunt de acord cu tine. Sunt lucruri rele ce se intampla si cred ca au profitat mult timp de aceasta atitudine de “nu judeca”, “are grija Dumnezeu de ei” si au ajuns sa faca multe lucruri care nu ar fi trebuit sa poata sa le faca. Gandeste-te ca esti martor la un viol sau la un jaf. Ce faci? Astepti judecarea divina si te rogi pentru vinovat sau faci tot ce poti sa ajuti victima?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *