Cuvinte nespuse

Cuvinte nespuse ce atârnă pe un colț de foaie, ce stau lipite pe un set de buze, ce stau pitite în conțuri de minte, ce te sugrumă când se vor rostite.

 

E o greutate a liniștii ce se lasă între două persoane ce sunt pe drumul de a deveni străini, o panică extremă într-un corp ce nu vrea să miște. Gol în stomac și pieptul apăsat, buze mușcate și ochi ce evită să privească. Un uragan de sentimente și cuvinte se formează și totuși numai cele nepotrivite par să-și găsească drumul spre gură. Îmi pare rău pare să fie să fie cel mai ușor și îmi cer scuze pare să fie cel mai greu. Reproșuri distrug totul în jur și lucrurile bune stau sub ruinele lor. Doi boxeri intră într-un ring setați să-și distrugă adversarul și în lipsa unui arbitru, lupta nu este deloc una curată. Fără proteze, fără mănuși, cei doi părăsesc ringul orbi, muți și dezorientați. Un meci fără câștigător și cu atât de multe cuvinte nespuse.

 

Doi oameni se privesc, dar o fac atât de diferit. În corpul ei, lucrurile sunt calme, organizate, în stare optima de funcționare. În corpul lui, toate dispozitivele o iau razna. Natura ei delicată, contrastată de neîndemânarea lui; tonul ei cald și liniștit, contrastat de bâlbâielile și incoerențele lui; privirea ei denigratoare contrastată de venerarea lui. Diferențe zdrobitoare ce țin cuvintele lui prizoniere în mintea ce le-au creat. Lupi ținuți închiși ce agită gânduri ce nu-i fac bine, ca un venin de șarpe pe care a uitat să-l scuipe. Și ea e calmă și puternică și asta îl face și mai fricos și mai reținut în a i le spune. Neliniștea lui e atât de clară încât i se citește pe fiecare parte a corpului și ea începe să se simtă stânjenită. Asta  nu-l ajută așa că decide să se îndepărteze. Își ia cuvintele cu el și pleacă, de acum privind-o doar de la distanță, pe furiș.

 

Cei doi stăteau, în sfârșit, la aceeași masă ca adulți, dar deși trecuse de 20 de ani, încă simțea autoritatea paternă consolidată de-a lungul anilor. Cu alte cuvinte, încă era intimidat de persoana ce stătea pe partea cealaltă a mesei. Nu erau dese momentele care îi găseau doar pe ei doi, la o masă si experiențele trecute constituiau motivația acestui fapt. Generații diferite, gândiri diferite, caractere la fel de încăpățânate. Amândoi aveau un sâmbure de iubire, închistate sub straturi groase de certuri și acțiuni greșite. ”Nu și de data asta”, își spuse. Începutul a fost greoi. Mărturisiri timide și tentative în atingerea unui teritoriu comun reușesc să topească din gheața, dar cum o minune nu durează mai mult de trei zile, nici o comunicare reușită nu durează mai mult de trei pahare. Nici nu a realizat când a început derapajul, doar s-a găsit aruncat în trecut, în copilărie când doar bărbatul din fața lui era adult. S-a simțit din nou umplut de neputința de atunci și asta l-a făcut să-și retragă inima de pe masă. L-a mai privit o dată adânc în ochi, ca pentru ultima oară, și a plecat, lăsând cuvintele ce dorea să le spună, să cadă de pe el.

 

Era o zi rece, dar nu la fel de rece ca piatra ce purta acum numele soției sale. Au trecut 20 de ani și a început să se obișnuiască cu recele. Îl găsea peste tot în ultimul timp. În aer, în gânduri, în jumătatea goală a patului și curând, spera el, în trupul lui. Vizita zilnic acest loc și deși anotimpurile și împrejurimile se schimbau, un lucru rămânea la fel: ea nu mai era. Încă îi vorbea în fiecare zi cu același drag, cu același glas blând, cu aceeași voce groasă, dar el nu îi mai auzea cuvintele ei. ”Ne vedem mai târziu, te iubesc!” erau ultimele cuvinte ce le-a auzit din partea ei și 20 de ani mai târziu încă îi rezonau în minte. Aveau încă un ecou atât de puternic încât îi ridicau părul de pe mâini și ceafă. Îi dusese din nou flori și îi spusese ce făcuse ieri. Privea numele în timp ce mâna ridată atingea încet marmura. O lacrimă și un zâmbet șters mai târziu s-a trezit spunând cu glas încet: „Sunt atâtea lucruri ce aș fi vrut să ți le spun, dar ți le spun data viitoare când ne întâlnim. Ne vedem mai târziu, te iubesc!”

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *