România de AUR

În urma alegerilor și a succesului partidului AUR, în popor circulă din nou termeni precum: ”patriotism” și ”naționalism”, termeni care de obicei se auzeau maxim până în 2 decembrie. Aud aceste cuvinte și nu pot să nu mă amuz. De ce?

  1. Pentru că îmi imaginez că oamenii ce se dau patrioți și mari naționaliști propagă acest lucru printr-o aplicație americană, programată de indieni, de pe un telefon al unei firme sud coreene și asamblat în Vietnam după ce s-au dus într-o mașină nemțească, îmbrăcat în haine din Italia și-au stricat salariul făcut într-o multinațională într-un supermarket pe produse de import.
  2. Pentru că știu că tot românul vrea să ”taie și să spânzure” să fie aspru pedepsiți toți cei ce greșesc până ce cel ”tăiat și spânzurat” are să fie el. Atunci se cere clemență și înțelegere pentru că ”ce mama naibii, ne putem înțelege că doar suntem oameni”.
  3. Cum ar putea să fie românii un popor patriot când asta presupune o simțire și o gândire comună, o cooperare care să ducă la binele comun, nu la cel individual sau al celor dintr-un grup restrâns. Cea mai bună dovadă că acest lucru nu este caracteristic românului e faptul că toți care au lucrat în străinătate recomandă tuturor ce vor sa plece să nu lucreze cu românii care sunt acolo pentru că oricât de răi ar fi străinii, nu te batjocoreşte nimeni cum o face fratele român.
  4. Nu înțeleg de ce majoritatea oamenilor presupun că înjosirea sau marginalizarea alte națiuni sau grupuri îi face pe ei mai naționaliști. Desigur, e mai ușor să găsești pe ”altul” și pe ”celălalt” vinovat pentru nefericirile proprii, dar dacă stai să te gândești, toți cei ce ne-au ”condus” de la revoluție încoace au fost frați, unchi, tați,”de-ai noștri”.

Dacă e să mă întrebi pe mine, nici nu cred că e nevoie să fii patriot. Așa cum un om nu e nevoit să fie religios ca el să fie bun, așa un individ nu e nevoit să fie patriot pentru a face lucruri bune pentru țara sa. O țară nu trebuie să fie plină de patrioți pentru a se dezvolta, ci trebuie să fie plină de oameni educați, cu un scop nobil comun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *